Ön itt áll:

Belső védelmi vonalak működése

letölthető pdf-ből (Tájékoztató a belső védelmi vonalak működéséről) megtudhatja, hogy a LegitiMo Jogvédelmi Biztosító hogyan működteti belső védelmi vonalait a felelős belső irányítás érdekében.

 

Visszaélés-bejelentési rendszer – LegitiMo Jogvédelmi Biztosító Zrt.

A biztosító hírneve az ügyfelek, az üzleti partnerek, a tulajdonosok és a közvélemény bizalmán alapul. A biztosító következetesen betartja a korrupció és a megvesztegetés tekintetében a Magatartási Kódexben lefektetett alapelveket, ennek érdekében – 2023-tól a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló 2023. évi XXV. törvény rendelkezéseinek kiegészítésével – visszaélés-bejelentési rendszert is működtet. A visszaélés-bejelentési rendszerben jogellenes vagy jogellenesnek feltételezett cselekményre vagy mulasztásra, illetve egyéb visszaélésre vonatkozó információt lehet bejelenteni, így különösen pl. korrupciós bűncselekmények (pl. vesztegetés, befolyással üzérkedés), zsarolás, sikkasztás, lopás, csalás, pénzmosás, terrorizmus-finanszírozás, gazdasági verseny tisztaságát sértő bűncselekmények stb.

A biztosító által fenntartott bejelentési rendszerbe a biztosító munkavállalóin, volt munkavállalóin, valamint a vele szerződéses jogviszonyban álló személyeken kívül olyan személyek is tehetnek bejelentést, akiknek a bejelentés megtételéhez vagy a bejelentés tárgyát képező magatartás orvoslásához méltányolható jogos érdekük fűződik.

A bejelentés megtételekor a bejelentő nevét és lakcímét, jogi személy bejelentő esetén annak székhelyét és a bejelentést benyújtó törvényes képviselőjének nevét köteles megadni, továbbá nyilatkoznia kell arról, hogy a bejelentést jóhiszeműen teszi olyan körülményekről, amelyekről tudomása van, vagy kellő alappal feltételezi, hogy azok valósak. Rosszhiszemű bejelentés esetén a Biztosító polgári jogi vagy munkajogi igényt érvényesíthet a bejelentővel szemben, illetve feljelentést tehet. A bejelentő személy ugyanakkor dönthet úgy, hogy névtelen marad. Meg kell adnia azonban azokat az információkat, amelyek lehetővé teszik az információcserét (“anonimizált” vagy “személytelen” e-mail cím). A bejelentés kivizsgálása mellőzhető, ha a bejelentést azonosíthatatlan (anonim) bejelentő tette.

A nem névtelen bejelentő személyét a bejelentést kivizsgálókon kívül más nem ismerheti meg. A bejelentést kivizsgálók a vizsgálat lezárásáig vagy a vizsgálat eredményeképpen történő formális felelősségre vonás kezdeményezéséig a bejelentés tartalmára és a bejelentésben érintett személyekre vonatkozó információkat kötelesek titokban tartani, és azokat – a bejelentésben érintett személy tájékoztatása kivételével – nem oszthatják meg a foglalkoztatói szervezet egyetlen más szervezeti egységével vagy munkatársával sem. A tisztességes eljárás követelményének megfelelve biztosítjuk, hogy a bejelentésben érintett személy a bejelentéssel kapcsolatos álláspontját akár jogi képviselője útján is kifejtse, és azt bizonyítékokkal támassza alá.

Amennyiben a biztosító valamely munkatársa jogszabálysértésről vagy a Magatartási Kódex szabályainak jelentős megsértéséről szerez tudomást, különösen csalás, vesztegetés, mérleghamisítás vagy más olyan, hasonló módon szankcionált cselekmény esetén, amely büntető- vagy polgári jogi következményekkel járhat, köteles haladéktalanul tájékoztatni felettesét (annak érintettsége esetén vagy egyébként szükségesnek ítélt helyzetben a vezérigazgatót), és még a belső ellenőrt vagy a megfelelőségi vezetőt, vagy – gazdasági bűncselekmény vagy hasonló törvénysértés esetén – az illetékes külső ombudsmant.

A bejelentés megtehető személyesen vagy levélben a Megfelelőségi vezető részére címezve 1083 Budapest, Bókay János utca 44-46. 8. emeleten vagy e-mailen: megfeleloseg@legitimo.hu. Személyes szóbeli bejelentés esetén a biztosító a bejelentést írásba foglalja és a bejelentő számára másodpéldányban átadja. A szóbeli bejelentés írásba foglalása során a biztosító teljes és pontos jegyzőkönyvet köteles készíteni. Szóbeli bejelentés esetén a bejelentő figyelmét fel kell hívni a rosszhiszemű bejelentés következményeire, a bejelentés kivizsgálására irányadó eljárási szabályokra és arra, hogy személyazonosságát – ha az annak megállapításához szükséges adatokat megadja – a vizsgálat valamennyi szakaszában bizalmasan kezelik.

A biztosító a visszaélés-bejelentési rendszerben tett írásbeli bejelentés kézhezvételétől számított hét napon belül a bejelentés megtételéről visszaigazolást küld a bejelentő számára. A bejelentésben foglaltakat a körülmények által lehetővé tett legrövidebb időn belül, legfeljebb a bejelentés beérkezésétől számított harminc napon belül kell kivizsgálni, amely határidőtől – név nélküli vagy azonosíthatatlan bejelentő által megtett bejelentés kivételével – csak különösen indokolt esetben, a bejelentő egyidejű tájékoztatása mellett lehet eltérni. A vizsgálat időtartama a három hónapot nem haladhatja meg.

A bejelentés kivizsgálása során a biztosító kapcsolatot tart a bejelentővel, ennek keretében a bejelentés kiegészítésére, pontosítására, a tényállás tisztázására, valamint további információk rendelkezésre bocsátására hívhatja fel a bejelentőt. A biztosító a bejelentés kivizsgálásáról vagy annak mellőzéséről és a mellőzés indokáról, a bejelentés kivizsgálásának az eredményéről, a megtett vagy tervezett intézkedésekről a bejelentőt írásban tájékoztatja. A tájékoztatás szóban is megtehető a bejelentő felé, az írásbeli tájékoztatás mellőzhető, ha a bejelentő a tájékoztatást tudomásul vette.

A bejelentés kivizsgálása során értékeljük a bejelentésben foglalt körülmények helytállóságát, és meghozzuk azokat az intézkedéseket, amelyek alkalmasak a visszaélés(ek) orvoslására. Ha a bejelentésben foglalt magatartás miatt a vizsgálat alapján büntetőeljárás kezdeményezése indokolt, a biztosító dönt a feljelentés megtételéről. Ha a bejelentésben foglalt magatartás a vizsgálat alapján nem bűncselekmény, de sérti a biztosító által meghatározott magatartási szabályokat, a biztosító a munkaviszonyra vonatkozó szabályoknak megfelelően a munkavállalóval szemben munkáltatói intézkedést alkalmazhat.

A visszaélés bejelentés keretei között a bejelentőnek, annak a személynek, akinek a magatartása vagy mulasztása a bejelentésre okot adott, és annak a személynek, aki a bejelentésben foglaltakról érdemi információval rendelkezhet, a bejelentés kivizsgálásához elengedhetetlenül szükséges személyes adatai kizárólag a bejelentés kivizsgálása és a bejelentés tárgyát képező magatartás orvoslása vagy megszüntetése céljából kezelhetők. A nem ehhez tartozó személyes adatokat haladéktalanul törölni kell. Ha a vizsgálat alapján a bejelentés nem megalapozott vagy további intézkedés megtétele nem szükséges, a bejelentésre vonatkozó adatokat a vizsgálat befejezését követő 60 napon belül törölni kell.

A biztosító minden esetben törekszik a bejelentések kivizsgálásának biztosítására, azonban a vonatkozó jogszabályok értelmében a bejelentés kivizsgálása mellőzhető, ha

a) a bejelentést azonosíthatatlan bejelentő tette meg,

b) a bejelentés ugyanazon bejelentő által tett ismételt, a korábbi bejelentéssel azonos tartalmú bejelentés,

c) a bejelentést nem a jogszabály szerint erre jogosult személy tette meg,

d) a közérdek vagy a nyomós magánérdek sérelme a bejelentésben érintett személy jogainak a bejelentés kivizsgálásából eredő korlátozásával nem állna arányban.

A bejelentés megtétele jogszerű, ha

a) a bejelentő a bejelentését szabályszerűen tette meg,

b) a bejelentő a bejelentéssel érintett körülményekre vonatkozó, bejelentett információt a munkavégzéssel kapcsolatos tevékenységével összefüggésben szerezte, és

c) a bejelentő alapos okkal vélelmezte, hogy a bejelentéssel érintett körülményekre vonatkozó, bejelentett információ a bejelentés időpontjában valós volt.

A kapcsolódó adatvédelmi tájékoztató itt található: