Ön itt áll:

Végrehajtás alatt állunk, de mit tehetünk?

Polgári törvénykönyv

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2024. február 8. ( 239 napja)

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Sajnos számos ügyfelünk küzd azzal a problémával, hogy tartozásaik mértéke meghaladják gazdasági teljesítőképeségük határait. Az ilyen esetekben, amikor az adós nem tuja adósságát megfizetni, a jogosult a jog eszközeivel igyekezhet rászorítani a teljesítésre. Az állami kényszer alkalmazásának polgári jogi eszköze a végrehajtási eljárás. Nézzük meg pontosan mi ez, illetve mit lehet tenni, ha végrehajtás hatálya alá vontak minket. Tehát, ha nem tudjuk a tartozásainkat megfizetni, akkor a bank, közszolgáltató, kölcsönt adó rokon vagy ismerős jogi úton érvényesítik azt velünk szemben.

Mire van szükség, hogy végrehajtó elé kerüljön az ügy?

A végrehajtási eljárás valamilyen végrehajtható okirat alapján tud elindulni. Végrehajtható okirat a közokirat, amit bíróság vagy közjegyző tud kiállítani. Ilyen például egy jogerős bírósági ítélet, vagy egy jogerőre emelkedett fizetési meghagyás. Ha ilyen okirattal keresi meg a jogosult az illetékes végrehajtót, akkor megindul a végrehajtási eljárás a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény rendelkezései szerint.

Természetes emberi reakció, hogy ilyen esetben azonnal rohanunk a végrehajtóhoz és megfizetjük tartozásunkat, nehogy további terhek keletkezzenek. A végrehajtásnak díja van, amit szintén kell megfizetni. Sajnos, ha nem tudjuk vagy nem tesszük meg ezt, akkor a végrehajtási eljárás folytatódni fog.

Mikor megfizetjük tartozásunk, ügyeljünk a részletekre, mégpedig a megfelelő bankszámlára való utalásra vagy akár a végrehajtónak is megfizethetjük a fennálló összeget. Nem elegendő, ha annak, akinek tartozunk a kezébe nyomjuk a pénzt, mert egy végrehajtási eljárás során fontos, hogy a tartozás megfizetését igazolni is tudjuk.

Végrehajtási eljárás

Az eljárást tehát a közokirat birtokosa és jogosultja, vagyis a végrehajtást kérő indíttatja meg az illetékes végrehajtóval, aki egy hivatalos személy. A végrehajtható okiratok lehetnek közjegyzői okiratba foglalt hitelszerződések, jogerős bírósági ítéletek, de a leggyakoribb esetek azok, amikor a közjegyzőtől fizetési meghagyás kibocsátását kéri, akinek tartozunk, amely jogerőre emelkedik, és ebben az esetben a fizetési meghagyás lesz a végrehajtható okirat.

Az első lépésben az eljáró végrehajtó értesít minket, vagyis az adóst a végrehajtási eljárás megindításáról. Ez a levél tartalmazza, hogy kinek és milyen követelése van velünk szemben, és felszólít minket az önkéntes teljesítésre. Itt sajnos akkor sincs további haladék, ha ebből a papírból jut tudomásunkra, hogy végrehajtást indítottak ellenünk. Az is előfordul, hogy a végrehajtói felszólítás kézbesítése nem sikerült, ilyen esetben sokszor az ellenünk folyó eljárásról csak az egyes végrehajtási cselekmények például inkasszó, munkabér letiltás alapján szerzünk tudomást.

Minden esetben javasolni szoktuk ügyfeleinknek, hogy ha tudomást szereznek arról, hogy ellenük végrehajtási eljárás került megindításra, azonnal egyeztessenek az eljáró végrehajtóval. A végrehajtó ilyenkor megadja a szükséges tájékoztatást a tartozás pontos összegéről, illetve annak jogalapjáról.

Miből áll a végrehajtási eljárás? Végrehajtási cselekményekből!

Fontos, hogy a végrehajtó a fent hivatkozott végrehajtási törvény rendelkezései szerint jár el, így amennyiben a végrehajtó ír a munkáltatónak, a banknak vagy a nyugdíjfolyósítónak, vagy ha a földhivatalban tulajdoni lapot kér le vagy legvégső esetben ingatlanunkat vagy egyéb ingóságainkat elárverezi végrehajtási cselekményt végez.

A végrehajtási cselekményeket a végrehajtásról szóló törvény (a továbbiakban: Vht.) részletesen kifejti.

Mi a végrehajtási kifogás?

Abban az esetben, ha úgy érezzük a végrehajtó jogellenesen járt el, vagyis hibázott, akkor a Vht. 217 § szerint végrehajtási kifogást lehet előterjeszteni. A végrehajtónak a végrehajtási eljárás szabályait, a jogainkat vagy jogos érdekeinket lényegesen sértő intézkedése, vagy intézkedésének elmulasztása ellen léphetünk fel.

A kifogást a végrehajtást elrendelő bírósághoz kell előterjeszteni a végrehajtó útján. Érdemes gondosan figyelemmel kísérni a végrehajtó intézkedéseit és amennyiben abban hibát, szabálytalanságot találunk, éljünk azonnal végrehajtási kifogással. A panaszt nem szabad összekeverni a kifogással, nem ugyanaz. A végrehajtási eljárás során a bírósági végrehajtóval, annak helyettesével, valamint a bírósági végrehajtójelölttel szemben is terjeszthetünk elő panaszt. Ezt akkor adhatjuk be, ha a végrehajtó tevékenységével kapcsolatban jogi vagy egyéb érdeksérelem ér bennünket.

Magáncsőd lehetősége

Létezik egy úgy nevezett adósságrendezési eljárás, melynek komoly kritériumai vannak. Abban az esetben, ha az adós megfelel ezeknek a kritériumoknak, akkor a végrehajtási eljárás azonnal felfüggesztésre kerül. Az eljárásban való részvételhez nem kötelező jogi képviselet, így a legkomolyabb anyagi bajban lévő adósok is élni tudnak vele.

Végrehajtás megszüntetése vagy felfüggesztése iránti per

A végrehajtás megszüntetése és korlátozása iránti pereket nekünk kell elindítani a végrehajtást kérő vagy annak jogutódja ellen azzal a céllal, hogy a bíróság az ellenünk folyamatban lévő végrehajtást szüntesse meg vagy korlátozza. Mikor van értelme ilyen jellegű pert indítani? Amennyiben az ellenünk elrendelt végrehajtást elévülés, követelés megszűnése, fizetési halasztás engedélyezése esetén sérelmesnek tartjuk.

Végrehajtás felfüggesztése

A Vht. alapján kérheti az adós, hogy függesszék fel a végrehajtást. A végrehajtást kérő az ügy ura, így ő bármikor kérheti a felfüggesztést. A végrehajtást kérő akár a teljes eljárás megszüntetését is bármikor kérelmezheti. Ha a felfüggesztés a végrehajtást kérő kérésére történik, akkor a felfüggesztés kötelező.

Amennyiben kérjük a felfüggesztést, a következő feltételek együttes fennállása esetén van lehetőség erre:

  • a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülményt igazoltuk,
  • a méltányolható körülmények fennállása kivételes és átmeneti,
  • a végrehajtási eljárás során korábban nem sújtottak minket rendbírsággal

A végrehajtási törvény szerint felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülményként kell értékelni az általunk eltartott személyek számát, a saját vagy az általunk eltartottak tartós és súlyos betegségét, vagy a súlyos anyagi nehézséget, munkahely elvesztését. Fontos, hogy siker érdekében a méltányolható körülményeket valamilyen módon bizonyítani is tudjuk. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a tényt, hogy a felfüggesztés intézménye azért van, hogy a végrehajtás eredményességét elősegítse, így ezzel csak időt nyerünk. A végleges megoldás nem a felfüggesztésben rejlik. Megfelelő formátumban beadott kérelmünk esetén a végrehajtást a bíróság maximum 6 hónapra függesztheti fel.

Részletfizetés

A végrehajtó jogosult részletfizetési megállapodást kötni. A részletfizetési igényt a végrehajtónak kell jelezni, aki továbbítja azt a végrehajtást kérőnek. Mert a végrehajtási ügy ura végső soron a végrehajtást kérő, ezért az ő döntésétől függ, hogy mely vagyontárgyunkból kéri a követelés behajtását. Amennyiben a végrehajtást kérő nyitott arra, hogy megegyezzen velünk a részletfizetésben, és ezt a végrehajtónak is jelzi, akkor a végrehajtó a részletfizetést jegyzőkönyvbe foglalja és megállapítja annak feltételeit. Nagyon fontos, amennyiben a végrehajtónál több végrehajtási ügyünk van folyamatban, akkor csak valamennyi követelésre és valamennyi végrehajtást kérő nyilatkozatát figyelembe véve lehet megállapítani a részletfizetést. Ezt érdemes már rögtön az elején mérlegelnünk. A részletfizetés engedélyezése esetén a végrehajtási eljárás szünetel. A végrehajtó mindaddig, amíg a részletfizetési kötelezettségünknek maradéktalanul eleget teszünk, végrehajtási cselekményt nem végez. Amennyiben azonban bármely részlet megfizetését elmulasztjuk, az eljárás folytatódik.

Kapcsolódó jogi hírek

Egyéb
Kártérítés
Polgári törvénykönyv
Sikkasztás, csalás vagy kártérítés?

Gyakorta fennálló probléma, hogy az emberek nem tudják eldönteni egy adott jogvita kapcsán, hogy milyen irányban induljanak el az igényérvényesítés kapcsán és itt most nem feltétlenül arra kell gon...

Elolvasom
Polgári törvénykönyv
Szerződésjog
Két tanút a papírra, de miért?

Ügyfeleink sokszor kapják eljáró jogászainktól azt a tanácsot, hogy a felek között otthon barkácsolt okiratokat mindenképp lássák el két tanúval. Sok ügyfélben ez értetlenséget vált ki, mivel habár...

Elolvasom
Polgári törvénykönyv
Mi fán terem a fizetési meghagyás?

A fizetési meghagyásos eljárás, egy úgynevezett nemperes (igen a jogászok szerint ez egy létező szó) eljárás, amely közjegyző előtt indul, és akár perré is alakulhat. Na de mi a ménkű az a „nempere...

Elolvasom
Egyéb
Kártérítés
Polgári törvénykönyv
Sikkasztás, csalás vagy kártérítés?

Gyakorta fennálló probléma, hogy az emberek nem tudják eldönteni egy adott jogvita kapcsán, hogy milyen irányban induljanak el az igényérvényesítés kapcsán és itt most nem feltétlenül arra kell gon...

Elolvasom
Polgári törvénykönyv
Szerződésjog
Két tanút a papírra, de miért?

Ügyfeleink sokszor kapják eljáró jogászainktól azt a tanácsot, hogy a felek között otthon barkácsolt okiratokat mindenképp lássák el két tanúval. Sok ügyfélben ez értetlenséget vált ki, mivel habár...

Elolvasom
Polgári törvénykönyv
Mi fán terem a fizetési meghagyás?

A fizetési meghagyásos eljárás, egy úgynevezett nemperes (igen a jogászok szerint ez egy létező szó) eljárás, amely közjegyző előtt indul, és akár perré is alakulhat. Na de mi a ménkű az a „nempere...

Elolvasom

Kérdése vagy jogi problémája van?

Kérjük, töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat! 2 napon belül visszahívjuk és személyre szabott tájékoztatás keretében informáljuk a felmerült kérdéskörrel kapcsolatban.

Kérdésem van
Meglévő ügyfél?
Lépjen be az ügyféltérbe

Kérjük, töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat! 2 napon belül visszahívjuk és személyre szabott tájékoztatás keretében informáljuk a felmerült kérdéskörrel kapcsolatban.