Ön itt áll:

NŐK 40, avagy nők kedvezményes öregségi nyugdíja

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2024. szeptember 3. ( 31 napja)

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

A NŐK 40, mint a nők kedvezményes öregségi nyugdíja tulajdonképpen öregségi nyugdíjnak minősül. A fentiekben említett saját jogú nyugdíjra életkorától függetlenül azt a nőt illeti meg, aki minimum 40 év jogosultsági időt tud felmutatni. A jogosultsági időbe kizárólag a keresőtevékenységgel szerzett és a gyereknevelésre tekintettel folyósított ellátás alapján elismert szolgálati idő számít bele.

Mi számít bele a jogosultsági időbe?

Alapesetben a korábban megjelölt 40 év jogosultsági időn belül minimum 32 év keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idővel szükséges rendelkezni, ebből adódóan a gyermeknevelésre tekintettel számításba vehető jogosultsági idő a 40 éven belül, maximum 8 év lehet, azonban a nyugdíj kizárólag 40 év keresőtevékenység alapján is megállapítható.

Az igénylés menete

A nők kedvezményes öregségi nyugdíjának megállapítását szintén (ahogyan az öregségi nyugdíj megállapítása is kérhető), a kérelmező lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervként eljáró kormányhivataltól szükséges igényelni, a Magyar Államkincstár által meghatározott  nyomtatvány benyújtásával.

A kérelem benyújtás történhet postán, személyesen a Kormányhivatalban, továbbá elektronikus formában a magyarorszag.hu honlapon, amennyiben a kérelmező rendelkezik elektronikus azonosítással.

Mennyi idő alatt állapítják meg a kedvezményes nyugdíjat?

Az elbírálással kapcsolatos ügyintézési határidő 60 nap.

A megállapított nyugdíjat a döntés meghozatalát követő 13 napon belül a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja.

Mikortól állapítható meg a kedvezményes nyugellátás?

A kedvezményes nyugellátást leghamarabb az igény benyújtását megelőző hatodik hónap első napjától lehet megállapítani, amennyiben ezen a napon a jogosultsági feltétel, tehát a 40 év jogosultsági idővel való rendelkezés teljesül az igénylő tekintetében.

Mit tehetünk, ha nem értünk egyet a nyugdíj megállapítását tartalmazó határozattal?

Fontos megemlíteni, hogy fellebbezésre nincs lehetőség, azonban amennyiben a határozat jogszabálysértő rendelkezést tartalmaz, annak kézhezvételétől számított 30 napon belül keresetet nyújthatunk be illetékmentesen a döntést hozó nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez, melyet a lakóhely szerint illetékes közigazgatási kollégiummal működő törvényszék vizsgálja felül.

Kapcsolódó jogi hírek

Kérdése vagy jogi problémája van?

Kérjük, töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat! 2 napon belül visszahívjuk és személyre szabott tájékoztatás keretében informáljuk a felmerült kérdéskörrel kapcsolatban.

Kérdésem van
Meglévő ügyfél?
Lépjen be az ügyféltérbe

Kérjük, töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat! 2 napon belül visszahívjuk és személyre szabott tájékoztatás keretében informáljuk a felmerült kérdéskörrel kapcsolatban.