Ön itt áll:

A LegitiMo csoport története

A D.A.S. csoport története Le Mans-ban kezdődött. Ez egy virágzó agrárvidék Sarthe fővárosában, mely nagyszerű katedrálisáról híres. Itt élt Georges Durand, egy ötletdús és vállalkozó szellemű ötvenéves úr, az autómobilok nagy rajongója. Azidőtájt, a tizes években a széles néptömeg egyelőre gyűlölte és megvetette az autókat: hangos, bűzlő luxuscikknek, néhány excentrikus ember drága hóbortjának vélték.

Durand közreműködött az Automobile Club de I´Ouest megalapításában. Később klubtagok számára létrehozott egy jogi szolgáltatást, hogy bonyolult viták esetére, melyet sportos lelkesedésük hevében naponta megkockáztattak a gépkocsi-tulajdonosok, kellő védelmük legyen.

A kezdetben ingyenes és nagyon sikeres szolgáltatás később fizetőssé vált. A díjat a tagok a La Défense Automobile et Sportive (DAS) javára fizették be. Az új biztosítási modell illusztrálása és propagálása érdekében Durand egyebek közt ezt írta: “…Fedezze magát a számos további kockázatfelelősségre, melyeknek egy autós a forgalomban kiteszi magát… Ezenkívül szüksége van egy energikus és aktív jogképviseletre, mely az érdekeit képviseli, ha Ön közlekedési baleset ártatlan áldozatává válik, ami autójában vagy Önben kárt tett.”

Említésre méltó, hogy az új biztosítás neve nem alaptalanul Sportive: szerződéseik nem csak autótulajdonosok számára készültek, hanem mindenki számára, aki valamilyen formában sportol és magukba foglalnak “mindennemű pert és vitát, melyek hőlégballonozásból, repülésből, biciklizésből, vadászatból, horgászatból, lövészetből, gimnasztikából, futballból és minden a szabadban űzött sportágból és tevékenységből erednek”. Már az 1917-ig készített szerződések is tartalmaznak számos szolgáltatási elemet. A korabeli D.A.S.-es szerződési feltételek kimondják: “A társaság garantálja tagjainak a tanácsadás, ügyvéd általi jogi képviselet és mindennemű joghatósági eljárás díjának megtérítését.”

Mindez egyértelműen mutatja, hogy valaki a dolgot kézbe veszi és a biztosítottak érdekképviseletét tökéletesen megszervezi. Ez a története annak a fejlődésnek, amely 1927-ben Belgiumba és 1928-ban Németországba is elért. A kék alapon fehér, illetve arany betűs érme immár 11 európai országban képviselteti magát. 2008-ban megnyílt az első D.A.S. iroda Ázsiában is, 2010-ben pedig Kanadában.

Történetünk évszámokban

1928

Alapítás március 27-én, Berlinben, “D.A.S. Deutscher Automobil Schutz Aktiengesellschaft” néven. Ekkor a céget még nem ismerték el biztosítótársaságként, ezért kezdetben “szolgáltató vállalat” volt. A jogvédelem a gépjárművekre korlátozódik. A német D.A.S. “anyavállalata” a svájci D.A.S. volt. A svájci részvénytársaság vezetője Henri de Blonay báró. A vállalkozás tárgya a társasági szerződés szerint: “Üzletszerű tanácsadás érdekeltek részére és képviseletük, különösen autómobil-tulajdonosok részére, gazdasági, műszaki és jogi vonatkozásokban bármilyen jellegű közlekedési baleset esetén, elsősorban olyan balesetek esetében, amelyeket autómobilok okoztak.”

1935

A D.A.S.-t a birodalmi biztosításfelügyeleti hivatal hivatalosan biztosítótársasággá nyilvánítja, azonban az engedélyezésre csak 1941-ben kerül sor.

1939

A második világháború kitörése előtt nem sokkal a díjbevételek megközelítik kétmillió birodalmi márkás határt.

1941

A D.A.S. mint biztosítótársaság a nagynémet birodalom teljes területére érvényes engedéllyel rendelkezik. 1941. szeptember 25. óta a D.A.S. mint Deutscher Automobil Schutz Rechtsschutz-Versicherungs-A.G. Münchenben működik.

1945

A második világháború befejezése után a D.A.S. gyakorlatilag a nulláról kezdi működését.

1947

Az egész év a társaság felépítésének jegyében telik. Már 60 alkalmazott dolgozik. Az új üzletszerzés örömteli módon fejlődik.

1948

A valutareform napján, június 20-án a díjbevételek 1,05 millió birodalmi márkát tettek ki.

1951

A feltételek közé bekerül kiegészítésként az “általános jogvédelem”, amely a magánélet területéről származó kötelező felelősségbiztosítási igények és a büntetőjogi védelem képviseletének költségeit fedezi.

1953

A gépi adatfeldolgozás bevezetése.

1954

Új biztosítási feltételek létrehozása szélesebb szolgáltatási kínálattal. Az új kínálat révén a D.A.S. a tiszta gépjármű-jogvédelmi biztosítóból általános jogvédelmi biztosítóvá válik. A kínálat tartalma: gépjármű-, gépjármű-vezetési, magánéleti, szakmai, üzemi, munkaügyi bírósági, társadalombiztosítási és tanácsadási jogvédelem.

1955

Az első külföldi társaság alapítása: D.A.S. Ausztria.

1958

Névváltoztatás a mai formára: “D.A.S. Deutscher Automobil Schutz Allgemeine Rechtsschutz-Versicherungs-AG”. A D.A.S. Spanyolország megalapítása.

1959

A D.A.S. Olaszország megalapítása.

1961

A VICTORIA Versicherung társaság megszerzi a D.A.S. részvények 74,9 százalékát.

1963

A D.A.S. Hollandia alapítása 8 holland vegyes biztosítóval együtt.

1966

A díjbevételek meghaladják a 100 millió márkát.

1967

A D.A.S. a német speciális jogvédelmi biztosítók között 43,7%-os piaci részesedést ér el.

1970

A D.A.S. Belgium megszerzése; a D.A.S. Görögország megalapítása fióktelepként.

1971

A díjbevételek meghaladják a 200 millió márkát. A D.A.S. Luxemburg megalapítása fióktelepként.

1974

A D.A.S. Nagy-Britannia megalapítása.

1977

A díjbevételek december 31-ével elérik a 414 millió márkát.

1978

Új termék: a D.A.S. biztosítéklevél bevezetése. Újítás: a fedezeti pert felveszik a jogvédelmi kínálatba. A vegyes üzletág kezdete: megalakul a D.A.S. Versicherungs-AG – és egyből piacvezetővé válik a közlekedésszolgáltatási biztosítás terén. Ügyfél- és szolgáltatásbarát intézkedés: 24-órás segélyhívó szolgálat biztosítékleveles ügyfelek számára.

1980

Folyamatos sikerek: a jogvédelem díjbevételei túllépik az 500 millió DM összeget. A biztosítéklevél sikere: már 100.000 biztosítékleveles ügyfél.

1986

Lóerőben is erős: a gépjármű-biztosítás bevezetése

1988

A biztosítéklevél tíz éve: 450.000 védleveles ügyfél. A biztosítéklevelet 1988-ig védlevélnek nevezik.

1989

Új elem a termékprogramban: a baleset- és a kötelezető felelősségbiztosítás bevezetése. A D.A.S. International Rückversicherungs- und Beteiligungs-AG megalapítása.

1990

1990. január 1-jétől a D.A.S. valamennyi biztosítási ágazatot saját neve alatt kínálja. Jelenlét a volt NDK területén: júniusban megnyílik az első D.A.S. képviselet Erfurt-ban.

1992

Az InterAssistance GmbH meglapítása és a CallCenter szolgálat kibővítése.

1994

Az üzleti tevékenység kibővítése Kelet-Európára: a D.A.S. Csehország megalapítása, mint első kelet-európai jogvédelmi társaság.

1996

A DAS Írország megalapítása a DAS Nagy-Britannia fióktelepeként.

1996

A VICTORIA, a DKV, a Hamburg-Mannheimer és a D.A.S. megalakítják az ERGO-t, ezáltal Németország második legnagyobb biztosítócsoportjává válnak. A D.A.S. Szlovákia megalapítása.

1998

Február 1., 12 óra 16 perc, 45 másodperc: megkezdődik az ERGO-részvények jegyzése a frankfurti tőzsdén. Új utakon: megalakul az Oktatási Médiumok Társasága (GBV) a biztosítói üzletben

2000

A D.A.S. Lengyelország megalapítása. A D.A.S. Profi AG megalapításával megkezdődik a perfinanszírozási üzletág.

2001

Stratégiai együttműködés az ERGO Csoport és a HypoVereinsbank között.

2002

A D.A.S. Magyarország megalapítása; ezáltal üzleti tevékenység már 15 európai országban.

2003

A D.A.S. 75 éves.

2003

A D.A.S. Magyarország áprilisban az 1000. D.A.S.-es ügyfelet köszönti

2004

Nemzetközi szinten a legdinamikusabban fejlődő vállalattá választják a magyar D.A.S.-t. Kelet Európa legsikeresebb D.A.S. társasága vagyunk. A magyar D.A.S. megköti a 10.000. ügyfélszerződést 2004 februárban, majd decemberben a 20.000-iket.

2006

A 16. európai iroda alapítása Észtországban

2007

A D.A.S. iktatja a 40.000. szerződést Magyarországon.

2007

5 éves születésnapját ünnepli a D.A.S. Magyarországon.

2007

május: Az Ergo csoport bejelenti terjeszkedési szándékát. 2008-ban a D.A.S., mint Európa piacvezető jogvédelmi biztosítója tervezi szolgáltatásai kiterjesztését Dél-Korea területére is.

2008

A D.A.S. megalapítja 1. irodáját Ázsiában, Dél-Koreában

2024

D.A.S. jogvédelmi szolgáltató mostantól LegitiMo néven működik tovább

Kérdése vagy jogi problémája van?

Kérjük, töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat! 2 napon belül visszahívjuk és személyre szabott tájékoztatás keretében informáljuk a felmerült kérdéskörrel kapcsolatban.

Kérdésem van
Meglévő ügyfél?
Lépjen be az ügyféltérbe

Kérjük, töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat! 2 napon belül visszahívjuk és személyre szabott tájékoztatás keretében informáljuk a felmerült kérdéskörrel kapcsolatban.